Gyorsan emelkednek a bányászat költségei | KoronaGold ÉkszerszalonGyorsan emelkednek a bányászat költségei

                Kirúgta eddigi vezérigazgatóját, Aaron Regentet a világ egyik legnagyobb és legsikeresebb aranybányász-vállalata, a Barrick Gold, mivel nem tudott mit kezdeni az aranybányászat egyre emelkedő költségeivel. Ami jól mutatja a súlyát az aranybányász-ipar e közös problémájának, amelyről ritkán beszélnek ugyan, de ami annál komolyabban érezteti a hatását.

                Míg tavaly 460$-ba került egy uncia arany kitermelése, addig idén már 560$-nál jár a költség, ami nem kevesebb, mint 22%-os (óriási) növekedést jelent mindössze egy év (igen rövid idő) alatt. Csökken az aranybányászat nyereségessége és esik a részvények árfolyama; a Barrick részvényei például 29%-ot veszítettek az értékükből az idén, mindössze három hónap alatt, így most ugyanott tartanak, ahol 2008-ban. És bár magának az aranynak igencsak felszökött az árfolyama az elmúlt négy év során, a Barrick részvényesei egy fillér profitot sem könyvelhettek el.

                Sokan nincsenek tisztában vele, mennyire költséges is valójában az aranybányászat. Már önmagában a lelőhelyek feltárása is igen drága – de az igazi tortúra csak ezután kezdődik: engedélyek, infrastruktúra-kiépítés, bányaépítés, fúrás, gépek, áram, üzemanyag, munkaerő, kitermelés (és persze a helyi kormánnyal sem árt jóban lenni)... A lelőhelyek pedig általában meglehetősen ellenséges környezetben, így például dzsungelekben vagy sivatagokban találhatóak. És még ha valami csoda folytán tényleg talál is az ember aranyat, akkor is jó egy évtizednek kell eltelnie ahhoz, hogy tényleges profitot lásson belőle.

                A legtöbb aranybányász-vállalat vezetője egybehangzóan állítja, hogy minden költséget összeadva 1000-1250$ alatt ma már gyakorlatilag lehetetlen kitermelni egy uncia aranyat. Annál is inkább, hogy egyre (akár egy mérföldnél is) mélyebbre kell ásni az aranyért. Ha tehát eddig nem értetted, mi a gond az aranyrészvényekkel, úgy most már tudhatod. Ha aranybányászati részvényben gondolkodsz, előbb vedd szemügyre a kitermelési költségeiket a legfrissebb negyedéves jelentésükben vagy a honlapjukon. A különösen jó bányákkal rendelkező vállalatok még tudják tartani magukat, a többiek helyzete egyre nehezebb. Ezzel pedig nem árt tisztában lenni, mivel a kitermelési költségek nem csak az ő nyereségüket viszik el, hanem a te befektetett pénzedet is.

 

Szerző: Dr. Steve Sjuggerud              

Forrás: http://goldnews.bullionvault.com/gold-mining-062820123