EU-s hatásra emelkedik az arany | KoronaGold ÉkszerszalonEU-s hatásra emelkedik az arany

SZINGAPÚR, június 29. (Reuters) – Több, mint 1%-ot emelkedett az arany pénteken az euró nyomán, miután Európa vezetői nekiláttak, hogy lejjebb nyomják Olasz- és Spanyolország egyre emelkedő kölcsönzési költségeit, ezáltal is enyhítve a régió hitelválságával kapcsolatos aggályokat.

                Nagyon úgy tűnik azonban, hogy még így is ez lesz az arany legrosszabb negyedéve 2004 óta, mivel a világgazdaság Európától Kínáig terjedő, folyamatos lassulása biztonságosabbnak vélt menedékek, így például az amerikai dollár felé tereli a befektetőket.

                GMT 07:00-kor az arany unciánkénti ára 1.568,46$-on állt (1,1%-os emelkedés). Az ugrás a dollárnak az euróval szembeni megrendülésével egy időben következett be, amikor is 17-tagú eurozóna vezetői  megegyeztek a kötvénypiacok stabilizálásáról anélkül, hogy az EU-s büdzsészabályoknak való megfelelésre (újabb megszorítási intézkedések vagy gazdasági reformok foganatosítására) köteleznék a tagországokat.

                Ez nagy megkönnyebbülést jelentett minden piac minden befektetőjének, akik előzőleg inkább pesszimisták voltak az EU-s csúcsot illetően. „Bár még ez sem egy konkrét megoldás, de a pesszimizmust már enyhíti, és fellendíti a piacokat” – összegezte az eredményeket Vishnu Varathan, a Mizuho Corporate Bank piaci közgazdásza.

                A pénteki emelkedéssel az arany így sikeresen semlegesítette az eddigi veszteségeit, és jó úton jár afelé, hogy öt hónap után újra nettó emelkedést érhesen el – bár a rúdarany még mindig 2004 óta nem látott mélyponton, megközelítőleg 6%-os mínuszban van. A 2012-es, 1.790$ körüli csúcsértékből összesen több, mint 12%-ot veszített az arany, a 2011 szeptemberi, 1.920$-os abszolút csúcsához képest pedig 18%-ot.

 

Forrás: http://www.reuters.com/article/2012/06/29/markets-precious-idUSL3E8HT0KU20120629